Visie en Missie VSV Zwolle e.o.
Het opzetten van het VSV komt voort uit de in mei 2012 gepresenteerde Visie geboortezorg Zwolle e.o. “Samen zorgen voor morgen”.
Zoals u in deze visie terug kunt lezen was de reden om deze visie te schrijven dat er landelijk veel gaande was omtrent de organisatie van de verloskundige zorg. De discussie ging met name over de hogere perinatale sterfte in Nederland, in vergelijking met de ons omringende landen, en een hogere mortaliteit en morbiditeit in de laag risicogroep zwangeren. Een van de genoemde oorzaken hiervan kan onder andere gezocht worden in de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen.
Om een goede samenwerking te bereiken is het VSV in het leven geroepen. Het VSV dient er o.a. aan bij te dragen dat de zorg voor een zwangere en haar kind goed georganiseerd is, dat deze voldoet aan een hoge kwaliteit, met continuïteit van zorg en een goede informatieverstrekking voor de zwangere en haar partner.
Wanneer men bovenstaande wil bereiken dient men alle partners, die betrokken zijn bij de zorg rondom zwangerschap en geboorte, in de betreffende regio te benaderen. Het VSV Zwolle e.o. heeft hiervoor dan ook de volgende organisatie benaderd:
- Verloskundige praktijken en verloskundig actieve huisartsen
- Isala Ziekenhuis
- Gynaecologen, klinisch verloskundigen, O&G verpleegkundigen, kinderartsen en anesthesiologen
- Kraamzorgorganisaties
- Ambulancediensten
- Betrokken cliënten (cliëntenraad van ziekenhuis en kraamzorg)
- Betrokken ROAZ
- Betrokken ROS
Missie van het VSV is eenduidigheid brengen in de zorg die men wil verlenen. Hiervoor is het van het grootste belang dat deze zorg afgestemd is op elkaar. Het VSV ziet het dan ook als een belangrijke taak om de zorg gezamenlijk af te stemmen op elkaar middels het gezamenlijk schrijven van protocollen.
Daarnaast is een taak van het VSV om overzicht te houden op de gang van zaken binnen de zorg. Hiervoor heeft het een aantal werkgroepen zodanig ingericht dat alle nodige partners vanuit het werkveld betrokken zijn. Het VSV heeft op deze werkgroepen een adviserende en superviserende taak. De werkgroepen zijn daarbij aan het VSV verplicht om een terugkoppeling te geven van hetgeen zij gedaan hebben of van plan zijn te gaan doen.
Men kan hierbij de volgende 5 commissies onderscheiden:
- Perinatale audit
- VGO (Verloskundigen Gynaecologen Overleg)
- PDC-echobespreking
- POP-commissie
- Complicatiebespreking