Perinatale audit
Samenstelling perinatale audit commissie:
Eerste lijn: D. de Bont (verloskundige), J.M. van den Berg (verloskundige)
Tweede lijn: Dr. H.M. Knol (gynaecoloog-perinatoloog/voorzitter commissie), K.S. de Graaff-Korf (kinderarts-neonatoloog/ vice-voorzitter commissie), H.J. van Unen (kinderarts), A.C. Dutman (patholoog), E.G.M.Hoogeslag- Diekman (klinisch verloskundige), A.P. Hidding-Wiedijk (klinisch verloskundige), D.J.M. van der Wurff (verpleegkundige /coördinator commissie)
Doel:
Tijdens een perinatale audit analyseren we als zorgverleners op een kritische, gestructureerde manier de daadwerkelijk verleende zorg.
Het gaat daarbij om vragen als:
- Hebben de vrouw, partner en haar kind in dit geval inderdaad 'goede zorg' gekregen of zijn er momenten geweest waarop de zorg anders of beter had gekund?
- Hebben de betrokken zorgverleners zich gehouden aan richtlijnen, standaarden of protocollen, afspraken tussen beroepsgroepen of gangbare zorg?
- Wat is de rol geweest van de zorgverlener, van de zorgvrager en van de organisatie van de zorgverlening?
- Kan die zorg eventueel beter? Hoe dan?
- Wat moet daarvoor veranderd worden en door wie?
Dit speelt bij de zorg rondom bepaalde aandoeningen of ziektebeelden (morbiditeit) of sterfte (mortaliteit) voor, tijdens of na de geboorte van het kind.
Perinatale audits zijn bedoeld om de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren. In Nederland is een landelijk systeem van perinatale audits ingevoerd waarvan de audits binnen VSV Zwolle e.o. deel uit maken.
De auditthema’s van 2020-2022 zijn:
1 Early-onset neonatale sepsis (EONS)
2 Ernstige fluxus postpartum en/of peripartum hysterectomie
3 A terme sterfte
4 Regionaal thema (voor regio Zwolle is dit à terme asfyxie)
Medio 2023 zullen de nieuwe auditthema’s bekend worden gemaakt.
Voor de criteria waaraan een casus moet voldoen zie https://www.perined.nl/wat-doen-we/audits/auditthema-s
De audits zijn toegankelijk voor alle zorgverleners uit de keten; gynaecologen, kinderartsen, arts-assistenten, (klinisch-) verloskundigen, verpleegkundigen, huisartsen, ambulancepersoneel. Ook coassistenten en verloskundigen in opleiding zijn welkom. De casussen worden anoniem besproken. De betrokken zorgverleners hoeven zich niet bekend te maken. Het is belangrijk dat de sfeer veilig is en er respect is voor elkaar. Het gaat erom de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
De commissie zorgt voor de organisatie en de voorbereiding van de lokale audits in Zwolle. Verder verzorgen zij de registratie van alle gegevens in de Perinatale Audit Assistent (PAA), het digitale registratiesysteem van Perined.
De commissie komt na iedere audit bij elkaar om de audit te evalueren en heeft daarnaast 3-4x per jaar een overleg waarin de casussen worden geselecteerd voor de volgende audit. Niet alle beschikbare casussen kunnen tijdens de audits besproken worden, er wordt door het auditteam een selectie gemaakt om de meest leerzame casuïstiek in de lokale audit te bespreken. Vervolgens worden van die casussen de gegevens bij de betrokken zorgverleners opgevraagd en de chronologische verslagen gemaakt. Deze verslagen worden tijdens de audit gebruikt, relevante informatie wordt mondeling en middels presentatie op een beeldscherm met de deelnemers gedeeld.
Als er tijdens de audit door de groep verbeterpunten zijn vastgesteld zullen deze, samen met de doelstellingen, vastgelegd worden in de PAA. Aan het einde van de audit worden de verbeterpunten verdeeld, wat betekent dat elk verbeterpunt een actiehouder heeft. Diegene meldt zich vrijwillig en hij/zij zal aanspreekpunt zijn voor de voortgang van het op te pakken punt. In de daaropvolgende audit zal er een terugkoppeling plaats vinden van deze verbeterpunten.